De opkomst van social commerce, wat zijn de voordelen voor jou?

De opkomst van social commerce, wat zijn de voordelen voor jou?

Communiteers > Blog > Blog > De opkomst van social commerce, wat zijn de voordelen voor jou?

In de huidige digitale wereld evolueren sociale mediaplatformen in razend tempo naar volwaardige e-commerce platforms. Deze verschuiving is vooral opmerkelijk binnen visuele apps zoals Instagram, Facebook, Pinterest en TikTok.

 

Recente cijfers laten zien dat 25% van de gebruikers tussen de 18 en 44 jaar oud daadwerkelijk producten heeft gekocht en afgerekend binnen sociale media-apps. Bovendien gelooft maar liefst 80% van de social media-marketeers dat consumenten in 2023 vaker geneigd zullen zijn om producten aan te schaffen via sociale media-apps dan rechtstreeks via merk websites of online marktplaatsen zoals Amazon. Interessant genoeg geeft bijna de helft (47%) van de social media-marketeers aan dat hun organisaties nu al direct producten of diensten verkopen binnen sociale media-apps.

 

Wat is social commerce eigenlijk? 

Social commerce is niet simpelweg een andere term voor e-commerce. Waar e-commerce verwijst naar online winkelervaringen via websites of specifieke merk apps, heeft social commerce betrekking op het kopen en verkopen van producten direct via sociale media.

Opvallend is dat voor consumenten tussen de 18 en 54 jaar oud, sociale media dé favoriete plek zijn geworden om nieuwe producten te ontdekken. Bij de 54-plussers behoudt het traditionele internet echter nog steeds de voorkeur.

 

Doelgericht bereiken via sociale media 

Het bereiken van een specifieke doelgroep is aanzienlijk eenvoudiger via sociale media. Deze platforms beschikken immers over een schat aan klantgegevens, wat adverteerders de kans biedt om hun advertenties nauwkeurig op maat te maken. Het adverteren en verkopen via sociale media creëert zo de mogelijkheid om specifieke producten aan te bieden aan mensen die oprecht geïnteresseerd zijn. Dit is een benadering die traditionele e-commerce en marketing niet kunnen evenaren.

 

Een cruciale factor bij het verkopen op sociale media is het opbouwen van vertrouwen. Opvallend genoeg voelt slechts 42% van de gebruikers zich comfortabel bij het winkelen op sociale platforms. Zorgen over de kwaliteit van producten, de betrouwbaarheid van bedrijven en de mogelijkheid tot retourneren spelen hierbij een grote rol. Gelukkig zijn er verschillende strategieën om deze zorgen weg te nemen bij consumenten, zoals het tonen van reviews, datagedreven marktonderzoek en het inzetten van door gebruikers gegenereerde content.

Volgens marketeers biedt Instagram de meest effectieve tools om shoppen via het platform te faciliteren (33%), gevolgd door Facebook (25%). Deze platformen worden tevens beschouwd als de kanalen met de hoogste return on investment (ROI). Daarnaast ervaren consumenten het shoppen via Instagram als bijzonder prettig.

 

Een blik op de klantenservice 

Naarmate het kopen en verkopen via sociale media populairder wordt, verplaatst ook de klantenservice zich steeds meer naar deze platforms. Bedrijven maken bijvoorbeeld gebruik van privéberichten op Facebook en direct messages op Instagram om klantvragen te beantwoorden. Opmerkelijk is dat een vijfde van de gebruikers tussen de 18 en 44 jaar oud in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek daadwerkelijk contact heeft gezocht met een merk via privéberichten op sociale media. Het integreren van een sterke klantenservice via sociale media is dan ook een slimme zet voor bedrijven die willen profiteren van deze verschuiving in consumentengedrag.

 

Een nieuw tijdperk van commerce 

De opkomst van social commerce markeert een keerpunt in de manier waarop we producten ontdekken, kopen en contact maken met merken. Sociale media hebben zich getransformeerd van louter communicatiekanalen naar levendige online marktplaatsen waar consumenten en merken samenkomen. Maar wat betekent dit voor jou?

 

Voor consumenten betekent dit meer dan alleen een verandering in winkelgedrag. Het betekent een meer gepersonaliseerde winkelervaring, waarbij je producten ontdekt die echt bij je passen, aangeboden door merken die je vertrouwt. Het betekent ook directe interactie met bedrijven via privéberichten, waarbij je vragen kunt stellen, problemen kunt oplossen en je stem kunt laten horen. Social commerce geeft jou, als consument, meer controle en gemak.

 

Voor merkeigenaren en marketeers opent social commerce nieuwe deuren naar groei en succes. Het biedt de mogelijkheid om je producten op een veel gerichtere manier te presenteren aan een publiek dat echt geïnteresseerd is. Je kunt vertrouwen opbouwen door middel van reviews, feedback en responsieve klantenservice. Dit vertaalt zich naar loyale klanten en hogere conversieratio’s. Met social commerce is het potentieel om je merk te laten groeien en te bloeien groter dan ooit.

 

Betreed de wereld van social commerce 

Als merkeigenaar of marketeer is het cruciaal om de kansen die social commerce biedt, ten volle te benutten. Ontwikkel een solide strategie voor sociale media, gebruik de krachtige targeting tools en zorg voor een uitstekende klantenservice om vertrouwen op te bouwen. Vergeet daarbij niet dat sociale media niet langer slechts platforms zijn voor interactie, maar ook de poorten naar een bloeiende online marktplaats. Betreed met vertrouwen en creativiteit de wereld van social commerce en ontdek de ongekende mogelijkheden die het te bieden heeft.

 

In een tijd waarin online interactie en winkelen steeds meer verweven raken met ons dagelijks leven, is social commerce de volgende logische stap. Het brengt consumenten en merken dichter bij elkaar en belooft een meer gepersonaliseerde, betrokken en lonende winkelervaring. Het is tijd om de mogelijkheden van social commerce te omarmen en de weg te banen naar een toekomst waarin het kopen van producten meer is dan alleen een transactie – het is een sociale beleving die ons allen verrijkt. 

Dus ga jij ook social commerce inzetten om de verkoop van jouw bedrijf te laten groeien?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Algemene voorwaarden   –   Privacybeleid   –   Aanmelden nieuwsbrief
06 29 07 53 79​
KvK: 87719592
Bank: NL48 RABO 0159 9860 44
Cacaokade 3, Helmond​
info@communiteers.nl

Copyright © 2023 Communiteers.
Alle rechten voorbehouden.