Podcast: Week van de Toegankelijkheid

Podcast: Week van de Toegankelijkheid

Communiteers > Blog > Blog > Podcast: Week van de Toegankelijkheid

Week van de Toegankelijkheid

Maandag 4 oktober om 12.05 uur begint de Week van de Toegankelijkheid. De digitale wereld wordt steeds toegankelijker, maar kan op veel fronten nog worden verbeterd. Om hierover meer te weten te komen ging Joris Knoops, host van De Communiteers Podcast, in gesprek met Rebekka Kuijten. Rebekka werkt als online communicatie-adviseur voor meerdere opdrachtgevers aan het verbeteren van hun digitale toegankelijkheid.

‘Ik werkte interim voor de Gemeente Eindhoven toen de wet veranderde wat betreft digitale toegankelijkheid. Alle websites van overheidsinstellingen moesten aan bepaalde richtlijnen gaan voldoen om mensen met een beperking tegemoet te komen. Toen die wet kwam hebben we een project opgetuigd, en dat gaf mij de kans om me te verdiepen in digitale toegankelijkheid. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Ik vond het echt leuk om mij hierin te verdiepen.’

Eén op de vier Nederlanders heeft een beperking. Ieder op hun eigen manier ervaren zij hinder bij het bezoeken van een website. Voorbeelden: niet de muis kunnen gebruiken, niet kunnen zien, niet kunnen horen, laaggeletterdheid, etc. ‘Ik raad mensen dan ook aan eens op een andere manier naar je website te kijken. Probeer eens te kijken of deze ook zonder de muis, maar met je toetsenbord beschikbaar is. Zo wordt vanzelf duidelijk wat er toegankelijker kan’.

Op de vraag van Joris wat er aangepast kan worden antwoordt Rebekka: ‘Het valt tegen in hoeverre websitebouwers hiermee bezig zijn. Ik heb niet de ervaring dat websitebouwers hier zelf al initiatief in nemen, maar misschien is dit inmiddels anders. Je moet dus als opdrachtgevers heel duidelijk die eisen stellen. Al gelijk in het begin, als een soort verplichting.’

Voor content is het nog belangrijker, vindt Rebekka. ‘Is de taal duidelijk? Als er bijvoorbeeld staat ‘Ga naar het aanmeldformulier’, maar het is niet gelijk duidelijk hoe en waar dit kan, haken er mensen af. Hoe meer je de bezoeker helpt met het vinden van deze knoppen, hoe beter. De link moet in ieder geval beschrijvend zijn, dat is heel belangrijk. Zeker als er meerdere links op een pagina staan’.

Rebekka en Joris gaan ook in op het gebruik van de PDF, infographics, tabellen, grafieken en juist over de andere kant van het verhaal, zoals het gebruik maken van braille. Ook wordt er kort vooruitgeblikt op de Week van de Toegankelijkheid. Het volledige gesprek met inhoudelijke tips is vanaf nu te beluisteren in aflevering 3 van onze podcast. 

Interesse om jouw website of content toegankelijker te maken? Neem contact op met Communiteers via joris@communiteers.nl.

Interessante links: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Algemene voorwaarden   –   Privacybeleid   –   Aanmelden nieuwsbrief
06 29 07 53 79​
KvK: 87719592
Bank: NL48 RABO 0159 9860 44
Cacaokade 3, Helmond​
info@communiteers.nl

Copyright © 2023 Communiteers.
Alle rechten voorbehouden.