Live video: waar te beginnen? 

Op zoek naar een manier om meer mensen te bereiken? Een manier waarbij de betrokkenheid van je volgers gemiddeld hoger is dan andere content? 

Vroeger was live video alleen weggelegd voor de grote tv studios. Om een live uitzending te maken, was bijna net zo veel techniek nodig als een lancering van een spaceshuttle. Gelukkig is het vandaag de dag een stuk makkelijker en kan iedereen aan de slag met live video.

Waarom live video?
Voordat we verdergaan, is het belangrijk om te weten waarom live video juist nu zo interessant is. Sociale media doen er alles aan om jou zo lang en zo vaak mogelijk naar hun platform te laten gaan, te houden en later ook weer terug te laten komen. Niet voor niets werken deze platformen dan ook met notificaties en voorgestelde berichten. Een relatief nieuw maar effectief middel is live video. Met live video blijven gebruikers langer kijken, geven ze af en toe een like en reageren ze. En dat allemaal live! Dit is voor sociale media dan ook een reden om live video voorrang te geven in het algoritme. Kortom; een groter bereik met een hogere betrokkenheid. 

Leuk, maar waar moet ik beginnen?
Voordat je meteen voor de camera springt, is het zinvol om jezelf eerst een aantal vragen te stellen:

 • Wat is het doel van de video? 
 • Voor wie is de video? 
 • Met welke intentie maak ik de video? 
 • Welk platform kies ik? 
 • Wat heb ik nodig? 

Het doel van de video
Waarschijnlijk wordt de live video een onderdeel van je marketingactiviteiten. De video is dan ook geen doel, maar een middel om je doel te bereiken. Bij doelstellingen kun je denken aan het genereren van bereik, weergaven, betrokkenheid en/of kijktijd. Stel; je brengt binnenkort een nieuw product op de markt en je wilt mensen alvast enthousiasmeren voor de release. Je doel zou dan betrokkenheid kunnen zijn. Of; je evenement gaat door, maar je wilt de mensen thuis ook de mogelijkheid bieden om deelgenoot te worden van het spektakel. Het doel is dan bereik.  

Een video voor je doelgroep
Wellicht een open deur, maar vergeet niet om je vooraf in je doelgroep te verdiepen. Hoe spreek je ze aan? Wat vinden ze interessant? En wanneer zijn ze eigenlijk online? Met het kiezen van je doelgroep wordt het een stuk makkelijker om tegen je camera te praten. 

De intentie van de video
Zodra je voor jezelf hebt vastgesteld wat het doel en doe doelgroep van je video is, is het goed om na te denken in welke vorm je de video gaat ‘gieten’. Anders gezegd: wat is je intentie met de video? Ga je voor entertainment of educatie? Of wordt het een freestyle video waarbij je op basis van vraag en antwoord gaat werken? Wat je ook kiest, het is goed, zolang het maar past bij je doelstelling en relevant is voor je doelgroep. 

Het platform
Bekende platformen zoals YouTube, Facebook, Instagram, Twitch en Vimeo bieden allemaal de optie van live video. Facebook is met 2,3 miljard gebruikers nog steeds het grootste platform, maar zijn je gebruikers vooral actief op Twitch, dan zou dat platform de beste keuze zijn. Bij de keuze voor een platform is het ook slim om rekening te houden met de gebruikerservaring. Op Facebook en Instagram is je bereik tijdens de live video wellicht groter, maar de video is na afloop moeilijker terug te vinden. Bij YouTube is dit net andersom. Hier is je bereik wat lager tijdens de live uitzending, maar de video is (met de juiste informatie) makkelijker terug te vinden voor gebruikers. Alle hierboven genoemde platformen bieden een chat-optie waardoor je de kijkers actief kunt betrekken bij je verhaal. 

De benodigdheden
Waar je vroeger een hele tv studio nodig had om een live video op te nemen, heb je tegenwoordig alleen een smartphone en internet nodig. Het is echter verstandig om je benodigdheden wat uit te breiden met de volgende onderdelen: 

 • Een laptop/desktop met bedraad internet, met een uploadsnelheid van minimaal 4 mbps. Klik hier om je download- en uploadsnelheid te meten. Met bedraad internet weet je zeker dat je verbinding stabiel genoeg is. Het laatste wat je wilt, is dat je tijdens je uitzending geen verbinding meer hebt. 
 • Een externe camera. Dit kan een webcam met een USB uitgang zijn, maar bijvoorbeeld ook een digitale camera met een HDMI uitgang. Let op dat je bij het gebruik van een externe camera ook streaming software nodig hebt. 
 • Een statief. Zet je camera op een statief zodat de video rustig kijkt voor de kijker
 • Bij een externe camera hoort ook een externe microfoon. Een goede microfoon met USB uitgang is al voldoende.
 • Streaming software. Met streaming software krijg je meer controle over je video. Het belangrijkste in dit geval is dat je streaming software de schakel is tussen je externe camera en het platform. Een redelijk gebruiksvriendelijke en gratis streaming software is OBS.

Live gaan
Nu heb je een plan met een doel, intentie, doelgroep en het juiste platform. Voorafgaand aan de live video heb je iedereen verteld over je live uitzending. Je zit er helemaal klaar voor en ziet de eerste kijkers binnenkomen. Dit is dan ook het moment. Nog 3..2..1 en je bent live. Succes! Geniet van het moment en wat er ook gebeurd, altijd blijven lachen 🙂

Live Video tijdens Allerzielen – ORO

Tips:
We laten je niet zomaar gaan zonder nog wat tips met je te delen. 

 • Noteer vooraf een aantal bullets met onderwerpen die je zeker wilt bespreken.
 • Zoek interactie met je kijkers. Verwelkom ze bij de video, stel vragen en maak af en toe een complimentje. 
 • Vind je het spannend om voor een camera te spreken? Doe dan alsof de camera je beste vriend is waar je tegen praat. 
 • Bewaar een waardevolle tip voor het einde van je video.

 

Wanneer ga jij live? Wil je dat we je helpen voorafgaand en/of tijdens de live video? Neem gerust contact met ons op. 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Related Blogs

Waarom een nepprofiel geen goed idee is

Alt Tag

Een gratis kennislunch of ontbijt!

Wil je een keer sparren of brainstormen met een professional? Maak dan een
afspraak voor een gratis kennislunch of ontbijt!

Maak een afspraak!