Een doeltreffende vacature is cruciaal om de juiste kandidaten te werven. Een goed geschreven vacature trekt niet alleen gekwalificeerde sollicitanten aan, maar bespaart ook tijd door de selectie van ongeschikte kandidaten te minimaliseren. Hieronder bespreken we de vijf meest gemaakte fouten bij het opstellen van vacatures en hoe deze te vermijden.
1. Onduidelijke functietitel en -beschrijving
Een heldere en beknopte functietitel is essentieel. Vermijd intern jargon dat buitenstaanders niet zullen begrijpen. De functiebeschrijving moet eveneens duidelijk de taken, verantwoordelijkheden en vereisten van de rol beschrijven. Een vage beschrijving kan leiden tot een stroom van ongekwalificeerde sollicitanten, terwijl een te gedetailleerde beschrijving potentiële kandidaten kan afschrikken.
2. Te veel eisen
Een lange lijst van vereisten kan overweldigend zijn en potentiële kandidaten ontmoedigen om te solliciteren. Focus op de essentiële vaardigheden en ervaringen die nodig zijn voor de functie en onderscheid deze van de ‘prettig om te hebben’ vaardigheden. Dit vergroot de toegankelijkheid van de vacature en nodigt een breder scala aan kandidaten uit om te solliciteren. Eventuele aanvullende ‘eisen’ of voorwaarden vanuit jouw kant kun je natuurlijk altijd bespreken tijdens het sollicitatiegesprek.
3. Niet vermelden van het salarisbereik
Het achterwege laten van salarisinformatie kan onzekerheid creëren en potentiële kandidaten afschrikken. Door transparant te zijn over het salarisbereik, trek je sollicitanten aan die binnen de verwachte vergoeding vallen en je voorkomt misverstanden verderop in het proces.
4. Gebrek aan informatie over de bedrijfscultuur
Kandidaten zijn niet alleen op zoek naar een baan, maar ook naar een plek waar ze zich thuis voelen en kunnen groeien. Zeg je niets over de bedrijfscultuur en -waarden in de vacature, dan is dit echt een gemiste kans om sollicitanten aan te trekken. Deze informatie helpt kandidaten namelijk te bepalen of ze goed bij het bedrijf passen en of het bedrijf biedt wat ze zoeken, wat bijdraagt aan een grotere werktevredenheid op lange termijn. Omschrijf in je vacaturetekst bijvoorbeeld hoe een werkdag eruit ziet en voeg een quote van een collega toe (waarom werkt die bij jouw bedrijf).
5. Complexe sollicitatieprocedures
Een ingewikkeld sollicitatieproces kan kandidaten ontmoedigen om hun sollicitatie af te ronden. Zorg voor een gestroomlijnde, gebruiksvriendelijke procedure en communiceer duidelijk wat er van sollicitanten wordt verwacht. Een vereenvoudigd proces vergroot de kans dat de beste kandidaten daadwerkelijk solliciteren. Heb je ook al eens gedacht aan een super laagdrempelige manier van solliciteren, bijvoorbeeld via WhatsApp? Sollicitanten sturen je een bericht dat ze geïnteresseerd zijn en jij belt ze terug. Het vergt een goede opvolging, maar kan ontzettend waardevol zijn.
Conclusie
Het vermijden van deze veelgemaakte fouten kan het verschil maken tussen het aantrekken van de juiste kandidaat of het mislopen van talent. Een doordachte, duidelijke en inclusieve vacature is een krachtig hulpmiddel in de zoektocht naar nieuwe teamleden. Neem de tijd om jouw vacature zorgvuldig op te stellen; het is de eerste stap naar het vinden van een waardevolle nieuwe aanwinst voor jouw team. Meer weten over het schrijven van de perfecte vacaturetekst? Neem dan eens een kijkje bij ons vorige blog: https://communiteers.nl/2024/03/07/de-perfecte-vacature-jouw-fundament-voor-het-aantrekken-van-de-juiste-kandidaten/ óf laat je vacature door ons checken, met de gratis vacaturecheck! https://communiteers.nl/hyers/#vacaturetekst