Meet Charlie, je nieuwe personal assistent

Meet Charlie, je nieuwe personal assistent

Communiteers > Blog > Blog > Meet Charlie, je nieuwe personal assistent

Als je een goede indruk wil maken op een belangrijke afspraak is het van belang dat je van te voren goed je huiswerk verricht. Wat zijn ontwikkelingen in zijn/haar vakgebied? Zijn er pas geleden belangrijke dingen in zijn/haar leven gebeurd? Delen jullie interesses? Het zijn kleine dingen die je naar voren kunt brengen in een gesprek en ervoor kunnen zorgen dat mensen je onthouden. Het grote nadeel is dat, vooral als je veel afspraken hebt, er een hoop tijd in gaat zitten dit allemaal op te zoeken. Volgens Aaron Frazin kost het je gemiddeld zelfs 57 Google searches per afspraak om goed voorbereid te zijn. Ervan overtuigd dat dit makkelijker zou moeten kunnen, heeft hij de app ‘Charlie’ in het leven geroepen.

Wat is het?
Het idee achter Charlie is dat je voortaan zonder al te veel moeite altijd voorbereid je afspraken ingaat. Op basis van je Google Calendar bereidt Charlie briefings voor over al je afspraken. In deze briefing vind je allerlei interessante informatie gerelateerd aan elke deelnemer. Zo vind je er zijn/haar functie, een foto en een beschrijving van de organisatie waar hij/zij werkzaam is. Zaken die zeker van pas kunnen komen als je iemand voor het eerst ontmoet. Om ervoor te zorgen dat je écht een goede indruk zult maken, gaat Charlie nog een stapje verder. Zo krijg je ook meteen de (gedeelde) interesses, gedeelde connecties, concurrenten, belangrijke ontwikkelingen in zijn/haar vakgebied en sociale updates te zien. Charlie zorgt er ook meteen voor dat belangrijke gebeurtenissen in de briefing komen te staan. Bijvoorbeeld als iemand pas geleden is getrouwd of promotie heeft gemaakt. Op deze manier heb je altijd een onderwerp om het gesprek mee te beginnen en voelt diegene zich gewaardeerd.

Hoe werkt het?
Als je een Charlie account aan hebt gemaakt koppel je deze aan je Google Calendar, Facebook, Twitter en Linkedin. Zo krijg je ook meteen informatie over eventuele gedeelde interesses en connecties. Zodra je inlogt krijg je een overzicht te zien van de afspraken in je agenda. Je kunt dan meteen zien van wie je een briefing aan kunt vragen. In principe kun je van iedereen met een e-mailadres handmatig een briefing aanvragen via Charlie. Om het je nog makkelijker te maken, kun je Charlie je een uur voor iedere afspraak een briefing laten sturen. Zo hoef je zelf niets te doen en krijg je ruim op tijd een melding om de briefing door te nemen. Voorwaarde hiervoor is alleen dat de afspraak met e-mail bevestigd staat in je Google Calendar.

Als je al eerder mailcontact hebt gehad met iemand kun je ervoor kiezen deze mails ook in je briefing op te laten nemen, hierdoor zie je meteen welke zaken jullie al hebben besproken. Heb je een afspraak met een collega of iemand anders waarvan je geen briefing in je inbox (meer) hoeft te ontvangen? Geen probleem, in Charlie kun je heel simpel e-mailadressen ingeven waarvan je geen briefing in je inbox hoeft te ontvangen. Je kunt dan op de website of app de briefing altijd nog bekijken, alleen krijg je niet meer bij elke afspraak een melding. Hierdoor ontvang je geen onnodige mailtjes en meldingen.

De Charlie app is echter geen geheel nieuw initiatief, zo was er in 2011 al de app ‘Refresh‘. Deze app maakte een samenvatting van de interesses, passies en belangrijke momenten van de mensen die je ontmoette. Heel vergelijkbaar met Charlie eigenlijk. Echter is Refresh in April 2015 overgenomen door Linkedin, tot ergernis van sommige gebruikers. Ze hebben ervoor gekozen om Refresh op te heffen en te verweken in Linkedins eigen app: Connected. Deze app is vooral gericht op het bekijken en reageren op updates van je connecties. Bijvoorbeeld als iemand een nieuwe baan heeft gevonden of een jubileum heeft bereikt. Connected neemt dan ook alleen de gegevens van Linkedin mee en is daarmee minder uitgebreid dan Charlie.

De Charlie app kreeg vooral in het begin nogal wat kritiek over zich heen. Zo zou het een inbreuk zijn op de privacy van mensen en het voor stalkers wel heel makkelijk maken. Echter maakt Charlie alleen gebruik van de informatie die voor iedereen te vinden is op het internet. Alles wat je opgestuurd krijgt staat dus sowieso al online, door Charlie heb je het alleen op één plek bij elkaar. Ook monitoren ze app gebruikers op gedrag dat lijkt op stalking, om misbruik te voorkomen.

Zelf heb ik ook even getest of de app in de praktijk echt zo goed werkt. Nadat ik mijn Google Calendar en social media accounts had gekoppeld, waren meteen al mijn afspraken zichtbaar. Ik kon ook meteen zien van wie ik al een briefing aan kon vragen en van wie Charlie nog een e-mailadres nodig had. Nadat ik er een had aangevraagd kreeg ik binnen 5 minuten een melding dat hij beschikbaar was, vrij snel dus! Ook bij mijn afspraken van die dag kreeg ik netjes een uur van te voren een briefing opgestuurd.

Op dat gebied werkt Charlie vrijwel vlekkeloos. Echter is de briefing zelf nog niet bij iedereen even nuttig en accuraat. Het ligt er maar net aan of diegene waarvan je een briefing opvraagt zijn/haar volledige naam en gekoppeld e-mailadres gebruikt. Zo kreeg ik van bepaalde mensen erg veel nuttige informatie op zowel zakelijk als persoonlijk gebied, terwijl ik uit andere briefings minder nuttige informatie kon halen. Ook moet je oppassen dat er niemand is met dezelfde naam waarvan je informatie te zien krijgt. Zo kreeg ik in een briefing van een collega wel haar foto te zien, maar stond er dat ze bij een totaal ander bedrijf zou werken. Na wat te hebben gegoogeld bleek dat er simpelweg nog iemand was met dezelfde naam, waarvan Charlie dacht dat het dezelfde persoon was. Mijn advies is dan ook om niet blindelings te vertrouwen op Charlie en de app vooral te gebruiken als extra hulpmiddel.

Dat terzijde denk ik dat Charlie zeker nuttig is als je veel afspraken hebt en je goed voorbereid wil zijn. Binnen 5 minuten kun je alle nuttige informatie meteen in je opnemen, iets waarvoor je anders meerdere pagina’s zou moeten bezoeken. Zolang je oppast dat Charlie geen informatie van iemand anders dan je zoekt laat zien, kan de app zeker van pas komen bij belangrijke afspraken.

De Charlie app is gratis te downloaden in de appstore of te gebruiken via hun website. Heb jij al ooit gebruik gemaakt van Charlie of een soortgelijke app?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Algemene voorwaarden   –   Privacybeleid   –   Aanmelden nieuwsbrief
06 29 07 53 79​
KvK: 87719592
Bank: NL48 RABO 0159 9860 44
Cacaokade 3, Helmond​
info@communiteers.nl

Copyright © 2023 Communiteers.
Alle rechten voorbehouden.