Hoe schrijf je een sterke SEO proof vacaturetekst?


Potentiële kandidaten die op zoek zijn naar hun ideale baan zoeken op meerdere manieren naar geschikte vacatures. Om deze personen te bereiken worden vacatures geplaatst op jobboards en social media, maar vergeet daarnaast Search Engine Optimisation (SEO) niet. SEO activiteiten zorgen ervoor dat je online beter gevonden wordt. Je kunt nog de beste teksten schrijven, maar als de doelgroep de vacature niet kan vinden, is dat alleen maar zonde. Want waar zoekt de doelgroep nou naar en hoe zorg je ervoor dat je sterke vacatureteksten kunt schrijven die goed vindbaar zijn?

Voordat je begint met schrijven, bepaal je waar de doelgroep van je vacature naar zoekt. Vaak is dit de functietitel, maar zeker niet altijd. Gebruik de Google zoekmachine om te ontdekken welke woorden veel voorkomen en lees wat de concurrentie schrijft. Om het juiste zoekwoord te vinden gebruik je de zoekwoordplanner van Google.

De zoekwoordplanner

Zodra je bent ingelogd zie je deze onderdelen. Je klikt op Reclame maken – U bent ervaren met Google Ads? – Maak een account zonder campagne. Via Uw account verkennen ga je rechtsboven naar Tools en klik je links op Zoekwoordplanner. In de tweede afbeelding kun je via Nieuwe zoekwoorden vinden jouw zoekwoord invullen en zie je de resultaten.

 

 


Kijk naar de gerelateerde zoekwoorden met een zo hoog mogelijk zoekvolume en lage concurrentie. Om de effectiviteit van de zoekwoorden te bekijken ga je naar
SE Ranking keyword research tool. Hier geef de zoekwoorden in die je hebt gevonden en klik je op Analyse.

Klik op KEI (Keyword Effectiveness Index) zodat je overzichtelijk krijgt wat de beste keywords zijn. Hoe hoger de KEI, des te minder concurrentie op een zoekwoord en des te gemakkelijk jij zult scoren op een zoekwoord. Een KEI hoger dan 0,4 is interessant om voor de eigen pagina te gebruiken. Let daarnaast op het zoekvolume. Een zoekvolume van 20 per maand is wellicht niet zo interessant. Tip: kijk ook eens bij Related 😉

vacaturetekst
Nu heb je je zoekwoord. Gefeliciteerd! Nu kun je aan de slag met het schrijven van je pakkende vacaturetekst.

Met deze tips schrijf je een ijzersterke vacaturetekst


1. Verdien de aandacht

Wist je dat je 5 seconden hebt om de lezer te verleiden met de vacaturetekst? Een wervende tekst en titel zijn daarom van groot belang. Gebruik de belangrijkste zoekwoorden in de titel, in de eerste zin van de introductie en in de koppen, want Google zal jouw vacature dan hoger ranken. De tekst dikgedrukt maken zorgt ervoor dat dit deel extra opvalt.

2. Bullet points

Door te werken met opsommingen zijn de onderdelen ‘wie ben jij’ en ‘wat verwachten we van jou’ overzichtelijk. Ook zoekmachines besteden aandacht aan de woorden in een opsomming, meer nog dan aan de rest van de tekst. De opsomming kun je het beste opmaken in de layout van de toolbar in plaats van het gebruik van streepjes.

3. Belangrijkste informatie bovenaan

Bezoekers die je vacature lezen scannen eerder dan dat ze lezen. Belangrijke informatie, zoals de functieomschrijving en de functie-eisen plaats je daarom hoger dan de organisatiebeschrijving. De belangrijke zoekwoorden komen zo ook hoger in de tekst te staan.

4. Al eens gehoord van linkbuilding?

Hoe meer externe pagina’s naar de vacature verwijzen, hoe beter de vacature in de zoekresultaten zal verschijnen. Dit heet linkbuilding. Een goede start is het delen van de vacature via social media kanalen. Ook het plaatsen op jobboards speelt hierin mee.

5. Keyword stuffing is a no

Je wilt het zoekwoord genoeg gebruiken om de zoekmachines duidelijk te maken waar je vacaturetekst over gaat, maar je wilt ook weer niet spammen, ook wel keyword stuffing genoemd. Vind dus de balans tussen leesbaarheid en SEO.

6. Gebruik de Yoast plugin

In het CMS waar je mee werkt kun je de tool Yoast SEO Plugin gratis installeren. Deze tool gaat je op weg helpen met het implementeren van zoekwoorden. Om de keyword stuffing tegen te gaan (zie hierboven), helpt Yoast je door aan te geven wat de trefwoord-dichtheid is. Is deze erg hoog, dan kun je het beste het zoekwoord in de tekst verminderen. In Yoast kun je ook het zoekwoord als focustrefwoord instellen en de meta-description aanpassen.

Het is van belang om het zoekwoord te zetten in de titel en meta-beschrijving. Van deze blog is dit bijvoorbeeld de meta-beschrijving. 

7. Geef je afbeeldingen titels mee

Stel het zoekwoord in als Alt-tekst bij eventuele afbeeldingen in je vacaturetekst. Een alt-tekst verschijnt wanneer een afbeelding niet wordt weergeven. In de wereld van SEO herkent Google deze ook en worden meegenomen in de ranking.

vacaturetekst

Heb je al geraden welk zoekwoord in deze blog is? Het is… vacaturetekst! Heel simpel dus. Dit zoekwoord heeft een hoger zoekvolume en een hogere KEI (weet je nog?) dan bijvoorbeeld ‘vacaturetekst schrijven’, ‘pakkende vacaturetekst’ of ‘originele vacaturetekst’.

We hebben je nu een aantal tips gegeven waar je mee aan de slag kunt bij het schrijven van vacatureteksten. Wil je nog meer weten? Neem dan contact met ons op!

Deze blog is geschreven door Karin Fabricius en Susan van Oosterhout

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Related Blogs

Je domein verifiëren

Alt Tag

Een gratis kennislunch of ontbijt!

Wil je een keer sparren of brainstormen met een professional? Maak dan een
afspraak voor een gratis kennislunch of ontbijt!

Maak een afspraak!