De nieuwe newsfeed van Facebook

De nieuwe newsfeed van Facebook

Communiteers > Blog > Blog > De nieuwe newsfeed van Facebook

Facebook lag de afgelopen maanden regelmatig onder vuur door onderwerpen zoals Fake news en inmenging van de Russen in de Amerikaanse Presidentsverkiezingen. De laatste tijd kwam daar nog een discussie bij; zou Facebook de maatschappij ontwrichten? Deze discussie werd aangezwengeld door oud-medewerkers van Facebook.

Nieuw begin
Het nieuwe jaar, een nieuw begin! Dat zal Facebook CEO Mark Zuckerberg ook gedacht hebben. Tijd voor verandering. Het is niet de eerste keer dat het platform verandering doorvoert om meer de nadruk te leggen op vrienden en familie; in 2015 en 2016 gebeurde iets soortgelijks met het nieuwsoverzicht. Met de maatregel probeert Facebook ook in te spelen op de kritiek dat de berichten die je te zien krijgt te veel door algoritmes worden gestuurd. Maar de algoritmes gaan niet helemaal verdwijnen.

Wat gaat er gebeuren?

Facebook gaat meer voorrang geven aan berichten van vrienden en familie en minder aan de vele merken, uitgevers en pagina’s. Het doel hiervan is dat er meer zinvolle interactie komt tussen jou als gebruiker en je vrienden en de pagina’s die jij volgt.

Het is ook de bedoeling dat je Facebook actiever gaat gebruiken. Wil jij berichten van een pagina blijven volgen? Dan zul je ook deze berichten een like moeten geven. Zuckerberg denkt dat het leidt tot minder passieve content, waar je gedachteloos langs bladert. Maar content die je uitnodigt om iets te doen.

“Facebook was built to bring people closer together and build relationships. One of the ways we do this is by connecting people to meaningful posts from their friends and family in News Feed.”
– Adam Mosseri, Head of News Feed


Commerciële consequenties

Adam Mosseri, Head of News Feed gaat in zijn blog niet in op de commerciële consequenties die deze aanpassing voor Facebook heeft.

De aanpassing zorgt er voor dat updates van media, lifestyle platformen en andere informatiebronnen een stuk minder ‘belangrijk’ worden. Deze berichten zullen dan ook minder getoond worden op je tijdlijn. Door middel van de “Als eerste weergeven” -mogelijkheid in de voorkeursinstellingen van het nieuwsoverzicht aan te passen kun je dit ook aanpassen voor je favoriete kanalen.

De commerciële consequenties voor pagina’s zal zijn dat als zij meer aandacht willen echt moeten gaan investeren in hun berichten (onder andere door advertenties)  om daarmee een hoger bereik te creëren.

Betrouwbare media

Om ‘sensatiezucht, polarisatie en nepnieuws’, tegen te gaan gaat Facebook betrouwbare nieuwsmedia voortaan hoger in de nieuwsfeed plaatsten. Media die door gebruikers als niet betrouwbaar worden beschouwd komen lager in je nieuwsoverzicht.
De betrouwbaarheid van de media wordt dus mede bepaald door de gebruikers zelf. Facebook gaat de gebruikers vragen of ze een bepaald nieuwsmedium kennen en of ze deze bron vertrouwen.

Benieuwd wat jij kunt doen om je berichten de aandacht te geven die ze verdienen?
Neem dan zeker contact met ons op: 06 – 29 07 53 79.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Algemene voorwaarden   –   Privacybeleid   –   Aanmelden nieuwsbrief
06 29 07 53 79​
KvK: 87719592
Bank: NL48 RABO 0159 9860 44
Cacaokade 3, Helmond​
info@communiteers.nl

Copyright © 2023 Communiteers.
Alle rechten voorbehouden.