Fake nieuws, waar moet je op letten?

Fake nieuws, waar moet je op letten?

Communiteers > Blog > Blog > Fake nieuws, waar moet je op letten?

Fake nieuws, waar moet je op letten?

Wat zijn we tegenwoordig zonder nieuws? overal waar je bent of komt kom je nieuws tegen, het is gewoon niet meer te vermijden. Is al het nieuws wat we horen of zien wel echt? is het internet wel te vertrouwen of zijn alle berichten die we lezen nep?

Tegenwoordig wordt er steeds meer nep nieuws gemaakt in de wereld. Geld speelt bij nepnieuws een hele grote rol, omdat mensen op de website klikken waar het nepnieuws opstaat krijgen de makers van het nieuws geld voor de advertenties die op deze site staan. Heb je dus een goede en pakkende titel voor het nieuws en klikken veel mensen erop? Dan is de kans groot dat je veel geld krijgt. Geld is niet het enige wat speelt bij de makers, mensen worden vaak ook beïnvloed door het nepnieuws.

Als je kijkt hoeveel nepnieuws er wordt verspreid in de tijd van de verkiezingen dan snap je waarom, voor het gemak noem ik het even partij 1 en partij 2. Als partij 1 nep nieuws verspreidt over partij 2 dan is de kans groot dat mensen, die twijfelen wat ze moeten kiezen, beïnvloed worden door het nep nieuws wat partij 1 over partij 2 zegt. Zo is het dus makkelijk om stemmen te winnen voor een bepaalde politieke partij.

Het is vooral belangrijk als je nepnieuws wil herkennen dat je let op de volgende punten:

  • Wie is de afzender van het bericht?
  • Welke intentie heeft de afzender?
  • Welke techniek is er gebruik?
  • Is het alleen buzz op social media, of zie je het ook in de gerespecteerde media?
  • Welke bron is er gebruik in het bericht?
  • Is echt alles waar of zijn er sommige stukjes waar, hoe meer waarheid er in een bericht zit hoe sneller dat je gaat denken dat het bericht is.

Nepnieuws is eigenlijk niet te stoppen, er blijven altijd wel mensen liegen over dingen in het nieuws. Ook al herken je het nepnieuws, helaas moet je het toch aan blijven zien. Als je wil reageren op het bericht dan ga eerst na of het wel daadwerkelijk zin heeft om een reactie te plaatsen, wat is je mening en wat doet het bericht met je moet je jezelf zeker afvragen. Het is van groot belang dat mensen snel inzien dat het nepnieuws is, stel daarom bijvoorbeeld vragen aan je kind over het nieuws.

In Nederland houden verschillende mensen zich bezig met het stoppen van nepnieuws, daarvoor hebben zij wat handige tools ontwikkeld waarmee je kunt checken of het nieuws echt of nep is. Neem bijvoorbeeld Nieuwscheckers, dit is een project van de Universiteit Leiden. Studenten van de opleiding journalistiek checken nieuwsberichten: Heeft iemand het precies zo verteld? En kloppen de cijfers? vragen zij zich bijvoorbeeld af bij een video en zij checken dit dan.

Heb je vragen over dit onderwerp? 
Neem dan zeker contact met ons op: 06 – 29 07 53 79.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Algemene voorwaarden   –   Privacybeleid   –   Aanmelden nieuwsbrief
06 29 07 53 79​
KvK: 87719592
Bank: NL48 RABO 0159 9860 44
Cacaokade 3, Helmond​
info@communiteers.nl

Copyright © 2023 Communiteers.
Alle rechten voorbehouden.