Rechtenvrije afbeeldingen: Waar vind je die?

Rechtenvrije afbeeldingen: Waar vind je die?

Communiteers > Blog > Blog > Rechtenvrije afbeeldingen: Waar vind je die?

Foto’s zorgen ervoor dat je berichten meer aandacht krijgen (dat weten we allemaal toch?). Je kunt afbeeldingen bij verschillende uitingen gebruiken, zoals op websites, blogs en je social media kanalen (denk maar aan de populaire foto app Instagram).

Een fotograaf inhuren is duur, dat begrijpen we. Maar je kunt niet zomaar foto’s van anderen online plaatsen. Hieraan zijn auteursrechten gebonden en zonder toestemming riskeer je een rechtszaak. Houd dit in de gaten voordat je een foto van Google op je website of sociale media plaatst, anders zou je zomaar duizenden euro’s kwijt kunnen zijn.

Maar waar vind je nou rechtenvrije afbeeldingen? Onderstaand een aantal mogelijkheden hoe jij aan het perfecte, legale plaatje komt.

  1. Stockfoto’s
   Een stockfoto is een foto die een fotograaf via een stockfotowebsite (beeldbank) verkoopt. De foto is vaak rechtenvrij (soms met wat voorwaarden) en kan door meerdere partijen worden aangekocht.  De meeste stockfotowebsites vragen een bedrag voor het downloaden en gebruiken van hun rechtenvrije afbeeldingen. Heb je geen budget voor dure stockfoto’s? Gelukkig zijn er ook een aantal gratis stockfotowebsites te vinden. Hieronder een lijst met onze favoriete gratis stockfotowebsites (mét kwaliteit stockfoto’s).
   1.1. www.pixabay.com
   1.2. www.stocksnap.io
   1.3. www.freepik.com
   1.4. librestock.com
   1.5. afbeeldingen.net


   Let daarnaast altijd op de licentievoorwaarden als je eenmaal een afbeelding hebt gedownload. Deze kunnen per afbeeldingen namelijk verschillen. De meeste stockfotowebsites maken gebruik van attributie: dat wil zeggen dat een van de voorwaarden is dat je een link naar de originele afbeelding plaatst bij de afbeelding die je gebruikt.
  2. Google Image Search (aangepast)
   Afbeeldingen die je in eerste instantie vindt via Google Image zijn meestal niet rechtenvrij, aangezien Google alle afbeeldingen indexeert op het web. Hier houdt Google geen rekening met rechten. Gebruik dus niet zomaar afbeeldingen gevonden via Google. Toch kan er via een instelling op Google rechtenvrij gezocht worden. Je kunt op Google Image instellen dat je alleen afbeeldingen te zien krijgt die gelabeld zijn voor hergebruik. Toch raden wij dit niet aan; de resultaten zijn mager en vaak van niet al te hoge kwaliteit. We zetten hem er toch bij als tip, mocht je het willen uitproberen.

   Zoeken op rechtenvrije afbeeldingen op Google stel je in door in Google Image naar tools te gaan, vervolgens op niet gefilterd op licentie te klikken en gelabeld voor hergebruik aan te geven. Nu kun je afbeeldingen zoeken op Google die je mag gebruiken in je eigen media.


Zo, nu ben jij op de hoogte waar je jouw rechtenvrije afbeeldingen online vandaan kunt halen. Houd wel in je achterhoofd dat iets creëren veel moeite kost, en er daarom veel werk wordt besteed aan het controleren van creatieve rechten. Let er dus op dat je rechtenvrije afbeeldingen gebruikt voor je social media, website en artikelen. Doe je dit niet, dan kan je dit een hoop geld kosten. Zonde! Weet jij nog kwalitatieve stockfotowebsites? Laat het ons weten in een reactie. Succes met het vinden van de juiste rechtenvrije afbeeldingen.

Op dit blog is onze disclaimer van toepassing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Algemene voorwaarden   –   Privacybeleid   –   Aanmelden nieuwsbrief
06 29 07 53 79​
KvK: 87719592
Bank: NL48 RABO 0159 9860 44
Cacaokade 3, Helmond​
info@communiteers.nl

Copyright © 2023 Communiteers.
Alle rechten voorbehouden.