De Beste Foto’s: Wat genereert meer Likes op Social Media?

De Beste Foto’s: Wat genereert meer Likes op Social Media?

Communiteers > Blog > Blog > De Beste Foto’s: Wat genereert meer Likes op Social Media?

Social media wordt voor veel (extreem belangrijke) doeleinden gebruikt, zoals: eindeloos kattenfilmpjes delen, je oma feliciteren op haar verjaardag en het opzoeken van wat je ex-klasgenootjes nu met hun leven doen (getrouwd? kinderen? allebei?).

Maar social media wordt nog het meest gebruikt om afbeeldingen online te delen. Instagram is hiervoor het meest populaire kanaal (hoewel er ook vele afbeeldingen op Facebook en Twitter geplaatst worden). Naast het tonen van leuke gebeurtenissen streven wij allemaal naar het krijgen van meer likes, en blijkbaar hoeft dit helemaal niet zo moeilijk te zijn! There is a science to it…

1. Van donker naar licht: Licht is heel belangrijk bij fotografie. De mooiste foto’s maak je met natuurlijke licht (dit maakt vooral een groot verschil bij food foto’s. Goed belichte foto’s generen meer interactie dan donkere foto’s.
Pro tip: natuurlijk belichte foto’s krijgen 24% meer likes dan met flits belichte foto’s.

2. Experimenteer met hoeken: Houd de camera op gelijke hoogte als het object (dan krijg je geen vertekend beeld).
Pro tip: kies bij food foto’s voor een onverwachte hoek (bijv. een foto van bovenaf).

3. Achtergrond is net zo belangrijk als de voorgrond: Laat die crop tool maar zitten. Nauw besnijden foto’s genereren minder interactie. Pro tip: afbeeldingen met een hoog percentage van de achtergrond zichtbaar, genereren 29% meer likes.

4. Dominante kleuren zijn belangrijk: Hoewel een regenboog mooi is, is het belangrijk om een dominante kleur naar voren te laten komen in je foto. Pro tip: foto’s waarin één dominante kleur naar voren komen genereert 40% meer likes dan multi-gekleurde beelden.

5. Blijf bij één thema: Veel mensen houden van consequentie, ook in foto’s. Voorkom dus dat je feed een rommeltje wordt en zorg ervoor dat je foto’s bij elkaar passen. Kies bijvoorbeeld altijd voor eenzelfde filter of voeg een klein logo toe. Pro tip: foto’s met blauwe tonen krijgen 24% meer likes dan foto’s met rode of oranje tonen. Hier kun je rekening mee houden bij het kiezen van een filter.

6. Te veel saturatie doet de ogen pijn: Instagram biedt op z’n minst 20 filters aan, maar dit betekent niet dat je hiermee helemaal los hoeft te gaan. Het gebruik van filters bepaalt de saturatie (en werkelijkheid) van je foto’s. Hoe meer saturatie, hoe minder werkelijk. Simpel, toch? Pro tip: foto’s met te veel saturatie genereren 18% minder likes dan foto’s met minder saturatie (gebruik daarom liever filters zoals Hefe en Kelvin). Pro pro tip: beelden zonder filters genereren de meeste interactie.

7. Een beetje rammelen kan geen kwaad: Een afbeelding met textuur genereert 80% meer aandacht dan een platte, saaie foto. Pro tip: probeer je afbeelding te schieten door dingen zoals gebroken glas of ruwe oppervlakken (of leg simpelweg meerdere onderwerpen in je shot).

Extra tips (voor de liefhebbers): Wees niet verlegen, gooi eens het woord “like” in je foto titel (deze genereert 89% meer likes dan een foto titel zonder het woord “like”). En gaande met de trend van niet verlegen zijn; ga zelf op de foto! Foto’s met een gezicht zijn veel populairder dan een foto zonder.

Zo simpel is het! Hoeveel van deze tips kende je al of welke ben je van plan in te zetten bij je volgende Instagram foto? Laat het achter bij de reacties, we zijn benieuwd 🙂


Wil jij, net als tig andere collega’s, meer informatie over visuele content?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Algemene voorwaarden   –   Privacybeleid   –   Aanmelden nieuwsbrief
06 29 07 53 79​
KvK: 87719592
Bank: NL48 RABO 0159 9860 44
Cacaokade 3, Helmond​
info@communiteers.nl

Copyright © 2023 Communiteers.
Alle rechten voorbehouden.