Better safe than sorry

123456
password
12345678
qwerty
abc123
123456789
111111
1234567
iloveyou
Welkom01

Laat me raden. In het bovengenoemde rijtje staat jouw wachtwoord ook tussen. Dit zijn namelijk de meest gebruikte wachtwoorden in Nederland. Maar als ík je wachtwoord al kan raden, hoe makkelijk is het dan voor hackers? Zullen we samen eens een nieuw wachtwoord voor je verzinnen? Juist vandaag op de Nationale Verander Je Wachtwoord Dag.

Waarom veranderen?
Met onze online aanwezigheid hebben we ook meteen verschillende profielen. Deze profielen zijn afgeschermd met een gebruikersnaam en wachtwoord. Logisch natuurlijk want Joris Knoops moet wel Joris Knoops blijven. Aan sommige accounts zijn belangrijke persoonlijke gegevens gekoppeld zoals bij DigiD, Magister, internetbankieren, iTunes of de portal waar je de loonstrook kunt ophalen. Stel dat hackers deze info ook willen, de deur staat wagenwijd voor ze open met een eenvoudig wachtwoord.

Betere bescherming begint bij jezelf
Om hackers buiten de deur te houden is het aan te raden een sterk wachtwoord te nemen. Maar waar moet een sterk wachtwoord aan voldoen?
* Bedenk een goede zin. Een lang wachtwoord is moeilijker te raden dan een kort wachtwoord.
* Combineer. Zoek een combinatie van hoofdletters, leestekens en cijfers.
* Wees creatief. Verzin een woord of zin wat niet bestaat.
* Wissel af. Gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts.

Reken even met me mee.
Het alfabet heeft 26 letters. Iedere letter kun je twee keer gebruiken. 26 kleine letters (a-z) en 26 hoofdletters (A-Z). Er zijn tien cijfers (0-9) en 34 typografische en leestekens zoals #,?,! of $. In totaal zijn dit 96 mogelijke tekens (26+26+10+34).

Stel we gebruiken nu een moeilijk wachtwoord: CoMmuniteer$15!. Dit wachtwoord heeft 14 karakters. De berekening is dan als volgt: 96 tot de macht 14. Dit geeft een cijfer wat niet eens op mijn beeldscherm past. Bijna onmogelijk om te raden dus.

Digitale kluis
Voor een mens is het bijna onmogelijk om alle moeilijke wachtwoorden te onthouden. Natuurlijk kun je de wachtwoorden opschrijven en in een kastje bewaren. Maar het kan nog veiliger. Gelukkig bestaan er mogelijkheden om al je wachtwoorden digitaal op te slaan. Deze zogenaamde kluizen slaan je wachtwoord automatisch op en zijn niet te herleiden naar het betreffende account.
Het enige wat je nog nodig hebt is één super sterk wachtwoord om de kluis te openen.
Een aantal goede digitale kluizen zijn:
* Lastpas
* KeePass
* 1Password

Hoe voelt dat? Veiliger toch?

Wil je de online wereld nog veiliger maken? Deel dit met je volgers met een druk op onderstaande knop.
Tweet: Better safe than sorry! Hoe veilig zijn jouw wachtwoorden? @jorisknoops schreef er een blog over #communiteers http://ctt.ec/XtYhr+

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Related Blogs

instagramvolgerskopen

Alt Tag

Een gratis kennislunch of ontbijt!

Wil je een keer sparren of brainstormen met een professional? Maak dan een
afspraak voor een gratis kennislunch of ontbijt!

Maak een afspraak!