Facebook Notes

Facebook is hard op weg om het internet te veroveren en functies van bijvoorbeeld Google overbodig te maken. Zo maken steeds meer gebruikers en organisaties op Facebook de overstap naar Facebook Video in plaats van de intergratie van YouTube videos op het profiel of pagina.

Een groot voordeel van deze intergratie is dat de videos meteen worden afgespeeld en daarom over het algemeen beter worden weergegeven en bekeken. Een nadeel is dat wanneer je de video op én Facebook én Youtube plaatst de statistieken erg versnipperd raken.

Naast video bestaat er ook de wat onbekendere Notes functie op Facebook. Met Notes kun je langere posts op je persoonlijke profiel of bedrijfspagina publiceren. Denk bijvoorbeeld aan een teaser voor je blog waar je na een kort stukje doorlinkt naar je eigen website. Ook zou deze functie uiteindelijk voor een verschuiving kunnen zorgen. Op Facebook is er natuurlijk een grotere mogelijkheid voor interactie. Veel bedrijven en bloggers zouden er op termijn voor kunnen kiezen om de blogs op Facebook te publiceren en de website te sluiten.

Schermafbeelding 2015-11-03 om 11.14.56

Voor- en nadelen van Notes 

Voordelen:

  • Notes geeft de mogelijkheid meer inhoudelijke informatie te geven. Wanneer je een bijvoorbeeld een blog op Facebook wilt plaatsen kun je in de Notes app de tekst opmaken en afbeeldingen toevoegen in de tekst. Dit kan niet in een reguliere Facebook post.
  • Je vrienden/volgers hoeven niet meer naar je website om je blog te lezen.
  • Er is meer mogelijkheid tot interactie dan wanneer je een tekst plaatst op een website. De Notes kunnen makkelijk worden gedeeld en geliked.
  • De Notes app is erg gebruiksvriendelijk. Je voegt gemakkelijk tekst en foto’s toe.

Nadelen:

  • Notes is een app van Facebook. Wanneer Facebook besluit de app te stoppen zullen ook je Notes verdwijnen.
  • Je moet slim te werk gaan en je vrienden/volgers met bijvoorbeeld een teaser en link naar je website weten te krijgen. Wanneer je al je informatie prijsgeeft op Facebook zal ook niemand doorklikken naar je website waardoor je leads misloopt.
  • Google neemt Notes niet op in de zoekresultaten. Hierdoor is je bericht alleen via Facebook vindbaar.
  • Er is weinig mogelijkheid tot het personaliseren van je Notes. Je kunt geen menu toevoegen en of je lettertype aanpassen wat je bijvoorbeeld in een eigen website wel kunt.

Hoe werk het?

Op je persoonlijke profiel vind je de functie onder het dropdown menu bij More. Mocht Notes hier niet bij staan klik je op Manage Sections en zet je een vinkje bij Notes.

BLog01

Wanneer je werkt vanuit een bedrijfspagina vind je notes bij Settings, rechts bovenin je pagina. Bij Apps kun je Notes toevoegen.

Schermafbeelding 2015-11-03 om 09.42.05

Wat meteen opvalt wanneer je de Notes functie voor de persoonlijke profiel en voor de bedrijfspagina naast elkaar legt is dat de Notes voor je persoonlijke profiel een nieuwere interface heeft.     

Notes bij een persoonlijk profiel (nieuwe interface)

Blog02

Notes bij een Bedrijfspagina (oude interface)

Blog-03

Er zijn een aantal verschillen tussen de editors. Zo kun je bij het persoonlijk profiel een cover foto toevoegen. Ook kun je van een stukje tekst een link maken. Bij de bedrijfspagina moet je de gehele URL toevoegen. Wanneer je foto’s toevoegt kan dat bij het persoonlijk profiel door te klikken op het logootje rechts naast de tekst. Hier kun je ook heel gemakkelijk koppen, opsommingen en quotes toevoegen. Bij de bedrijfspagina zitten de tekstedit functie boven het tekstvak en de foto’s kun je onderaan de pagina toevoegen.

Notes bij een persoonlijk profiel (nieuwe interface)

Blog-04

Notes bij een Bedrijfspagina (oude interface)

Blog-05

Ook het uiterlijk van beide posts is en stukje anders:

Notes bij een persoonlijk profiel (nieuwe interface)

Schermafbeelding 2015-11-03 om 11.14.56

Notes bij een Bedrijfspagina (oude interface)

Schermafbeelding 2015-11-03 om 16.46.33

Conclusie

Notes is een fijne toevoeging op de Facebook feed. Er zijn veel verschillende manieren om Notes te gebruiken voor beiden je persoonlijke profiel en bedrijfspagina. Facebook zou een slimme zet doen als ze de nieuwe interface snel aanbieden voor bedrijfspagina’s. Deze Notes zien er toch een stukje mooier uit. Het is duidelijk te zien dat Facebook deze interface heeft geïnspireerd op de bestaande blog interfaces als bijvoorbeeld WordPress.

Er liggen veel kansen om Notes in te zetten voor promotie doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan een uitleg over een nieuw product. Met Notes kun je een product met een afbeelding plus uitleg in een mooi jasje presenteren aan je klanten.

Via de Notes news feed kun je zien wat er in je eigen netwerk al via Notes is gepubliceerd. Wat denk jij? Zit er toekomst in deze functie en zal het net zo succesvol worden als Facebook video?

                                                      

                                  

Blog Comments

[…] Eileen al over hoe wij bij Communiteers de app Nozbe gebruiken, deed Femke een boekje open over Facebook Notes (waar overigens ook een mobiele app voor is) en stelde Amber ons voor aan […]

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Related Blogs

URLwelofniet

Alt Tag

Een gratis kennislunch of ontbijt!

Wil je een keer sparren of brainstormen met een professional? Maak dan een
afspraak voor een gratis kennislunch of ontbijt!

Maak een afspraak!